L’espiritualitat, atmosfera de l’art  

Copia de vitralls 034

El nostre Institut Art i Espiritualitat Sean Scully, establert a Santa Cecília de Montserrat, com fa la Rothko Chapel, vol conrear el valor espiritual, aquell que amara l’art de debò i aquell que capacita l’espectador-oïdor per a sintonitzar amb l’obra artística que té al davant. Partim del fet que tot art que mereixi aquest nom té sempre en el fons un component espiritual profund i extens del qual desprèn un halo que sorprèn i que atrapa. Tant l’artista com l’espectador i l’estudiós afeccionat a l’art, si volen endinsar-se i anar lluny en l’experiència estètica, es veuen empesos a conrear i a educar la sensibilitat espiritual, perquè allò que l’art transmet tingui ànima i perquè la persona que el contempla estigui capacitada per a copsar-la.

Fa vint anys parlar del valor espiritual de l’art era gairebé impensable, perquè el concepte que subratllaven en l’art era principalment la seva funció social i transgressora de motlles i de sistemes. L’art, el vèiem i el consideràvem un fet eminentment cultural, que calia explicar en funció del seu context social i que tenia la transcendència que cadascú o els grups hegemònics volguessin atorgar-lo.

Copia de vitralls 032

Actualment gairebé tots els que fem de l’art una realitat important en la nostra vida hem canviat o hem modificat substancialment el xip. No és que la visió anterior no tingui cap validesa, únicament que la trobem excessivament unilateral. L’art és quelcom més que la seva funció social que permet d’utilitzar-lo per a finalitats extraartístiques i que a la fi pot resultar banal. Avui quan parlem d’un art que traspua espiritualitat ens referim a aquell art que neix dels grans interrogants de l’existència humana i que malda per expressar-los amb una sinceritat total, que fins i tot pot arribar a ser brutal.

Tot artista de veritat que es pren seriosament el moment creatiu té un solatge de profeta, de persona singular tocat pel numen diví per a transmetre, amb el seu art, un missatge que sovint el supera i que de vegades ni ell mateix encerta a expressar amb paraules, empès com se sent a dir l’inefable. Ens trobem, doncs, en aquelles zones del sentiment estètic d’un alt voltatge que són frontereres amb la intuïció del transcendent i del sentiment religiós, però sense entrar-hi pròpiament en aquests àmbits.

Copia de vitralls 024Ja de bon antuvi val la pena que aclarim que l’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully, tot i que radiqui a Santa Cecília de Montserrat i depengui d’una institució catòlica com és el Monestir de Montserrat, no té una funció religiosa pròpiament dita. No pretenem promocionar l’espiritualitat benedictina, ni la catòlica, ni la cristiana, ni cap altra espiritualitat susceptible de portar cap etiqueta. Tampoc no ens tanquem a parlar d’aquestes espiritualitats i a referir-nos-hi, però el nostre àmbit de reflexió i d’acció serà aquest terreny previ i ambivalent d’una espiritualitat humanista d’espectre ampli, comuna a moltes maneres de pensar i de sentir la vida i la condició humana, aquella que parteix dels interrogants del “cor inquiet” que cerca d’obrir, des de les fronteres, uns horitzons més dilatats i més al lluny i que cadascú albira des de la seva interioritat.

Josep de C. Laplana

Anuncis

One thought on “L’espiritualitat, atmosfera de l’art  

  1. Antoni Pi BArgallo 29 Mai, 2015 / 9:56 am

    Totalment d’acord Pare Laplana. Antoni Bargalló i Pi

    Date: Fri, 29 May 2015 07:24:04 +0000 To: barpian@hotmail.com

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s