Eduardo Chillida i el P. Friedhelm Mennekes, a l’Espai d’Art Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat

El Museu de Montserrat i l’Espai d’Art Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat promouen l’organització d’un cicle conferències del P. Friedhelm Mennekes, en col·laboració amb la Fundació Joan Maragall i la Fundació Vila Casas

El Museu de Montserrat, amb la col·laboració de la Fundació Joan Maragall i la Fundació Vila Casas, ha convidat a Catalunya el P. Friedhelm Mennekes, personalitat reconeguda internacionalment per la seva tasca com a promotor de les arts. Com a jesuïta i com entès en art, ha defensat el paper de l’art contemporani dins de l’Església i la seva utilitat com a via d’autoconeixement, de reflexió i de contacte amb el transcendent. Això el dugué a relacionar-se amb artistes de categoria –Beuys, Tàpies, Chillida, Byars, Rainer, Barbara Kruger, Kounellis…– d’arreu del món, que van dur a terme nombroses intervencions artístiques promogudes pel propi Mennekes a l’església de Sankt Peter de Colònia, de la qual ha estat rector fins al 2008. Aquestes accions, normalment efímeres, defensaven la importància de l’art abstracte i la seva dimensió espiritual, oberta tant per a creients com per a no creients. Actualment el P. Mennekes resideix a Frankfurt i és professor visitant de diverses universitats com la  Universität für Bildende Künste de Berlín, la Universität für Angewandte Kunst de Viena, la Universitat de Kingston i la Universitat de Bonn, ja que Mennekes és considerat com el màxim pensador dels lligams entre art contemporani i religió.

P. Friedhelm Mennekes

El cicle de conferències s’inicia el dia 21 de febrer a les 19h amb una ponència  organitzada per la Fundació Joan Maragall a l’auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull) sota el títol Vivificar les ruïnes. Instal·lacions artístiques en espais sagrats. L’acte comptarà amb la presència del crític d’art Daniel Giralt-Miracle.

El dia 22 a la mateixa hora a l’Espai Volart de la Fundació Vila Casas el P. Mennekes parlarà de la seva experiència com a promotor d’esdeveniments artístics a la parròquia de Sant Pere de Colònia i de la seva relació personal amb artistes amb els quals va col·laborar: Art i religió. El P. Mennekes a Sankt Peter de Colònia.

Finalment, el divendres dia 23 de febrer a les 16h clourà el cicle una conferència a l’Espai d’Art Sean Scully de Santa Cecília centrada en la relació del P. Mennekes amb l’escultor Eduardo Chillida, autor de l’altar de la parròquia de Sankt Peter: Eduardo Chillida. Gurutz aldare (2000) – L’altar de creu per a Sant Pere de Colònia.

Totes les activitats són gratuïtes però cal inscriure’s contactant amb cada una de les entitats organitzadores per raons d’aforament.

Mennekes a Montserrat

Eduardo Chillida (1924-2002) va ser amic del jesuïta Friedhelm Mennekes, rector de l’església de Sant Pere de Colònia. L’any 2000 van remodelar el presbiteri d’aquella església, que havia esdevingut referent mundial de l’obertura de l’Església Catòlica envers l’art contemporani: Chillida hi va col·laborar esculpint un altar inusitat que va suscitar un fort recel als defensors de les normes canòniques. Consistia en tres blocs de pedra diferents en forma de creu que es volen encaixar els uns amb els altres però que creen entre ells espais buits. Com digué el mateix Chillida: “Es compenetren i permeten que nosaltres també entrem en aquest sistema de matèria i buit, creu i esperit”. L’altar va romandre in situ una temporada, però finalment l’arquebisbat va dictaminar que aquella peça no podia fer funcions d’altar, sinó que era més pròpia d’un museu. Després de ser exposat durant un temps al Museu Diocesà de Colònia, finalment ha tornat a Sankt Peter i es troba instal·lat a la capella del Santíssim. El P. Mennekes, en la seva conferència a Santa Cecília, ens explicarà en primera persona el sentit profund d’aquest altar i el missatge que implica més enllà dels episodis canònics.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s