L’Institut

L’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully és un centre annex al Museu de Montserrat que té la seva seu al monestir de Santa Cecília. El seu objectiu és contribuir a la promoció i estudi  de la confluència entre l’art d’avantguarda més acreditat i la recerca de la dimensió espiritual pròpia de la creació artística en la seva profunditat.

L’art de Sean Scully, abstracte,  silenciós i contemplatiu, amb les seves intervencions a l’interior de Santa Cecília, impulsa a fer del temple un centre de promoció de valors artístics i humans semblant, tot i que diferent, a allò que és i que significa mundialment la Rothko Chapel de Houston (Texas). Ni a Catalunya ni a Espanya no hi ha res de semblant. No hi ha cap lloc consagrat per tants conceptes ni de tanta bellesa, que conjumini l’antiguitat i l’avantguarda, que pugui suscitar i emmarcar tan dignament activitats de caràcter artístic i espiritual com les que voldríem programar des d’aquesta institució.

L’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully s’adreça especialment a artistes, estudiants de Belles Arts i estudiosos de la història de l’art, estudiants de filosofia interessats especialment per l’estètica, i més generalment a totes aquelles persones que fan de l’art, de la música i de la bellesa artística un eix de creixement interior en la seva vida.

El fet que Santa Cecília sigui patrona dels músics i de la música fa que entre les activitats artístiques pròpies de SANTA CECÍLIA DE MONTSERRAT la música ocupi un lloc important en les activitats que voldríem programar, per aquest motiu en adrecem igualment, amb exacte paral·lelisme, als músics, compositors, estudiants de conservatori, públic en general afeccionat a la música.

Totes aquestes activitats són dirigides i impulsades des del Museu de Montserrat sota la responsabilitat del seu director,  Josep de C. Laplana i el seu equip, i són recolzades per un equip multidisciplinar en el qual entren professionals i experts de fama reconeguda: el poeta i crític d’art J. Corredor-Matheos; el poeta i escriptor Àlex Susanna; el poeta i físic David Jou; els crítics d’art i escriptors Antoni Marí, Daniel Giralt-Miracle, Bonaventura Bassegoda, Àlex Mitrani, Sílvia Muñoz d’Imbert i Albert Mercadé; la professora titular de Belles Arts Teresa Blanch; el pintor Joaquim Chancho; el poeta i artista Narcís Comadira; Regina Goberna, monja de Sant Benet de Montserrat; Fr Paul Anel, director d’art del Heart’s Home de Brooklyn; el Dr. Luis Girón Negrón, professor de Literatures Comparades de Harvard; el gestor cultural Joan Llinares; el galerista i representant de Sean Scully Carles Taché; la periodista Mercè Ibarz, i els músics i compositors Bernat Vivancos, Joan Sanmartí i Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat que orientarà tota la secció musical.

La funció d’aquest Consell Assessor és proposar idees i activitats que es puguin programar i assegurar el nivell de qualitat de totes les activitats de l’Institut.

Quan parlem d’espiritualitat i de religió no ens referim a cap confessió religiosa específica, sinó a l’àmbit on conflueixen el sentiment estètic, el pressentiment del sagrat i encara el sentiment religiós. Molt sovint entre aquests factors hi ha òsmosi i comunicació talment que entre ells es crea una interrelació que fa difícil separar i aïllar els conceptes. No entrarem mai en qüestions de fe i d’esglésies ni molt menys admetrem la polèmica religiosa o antireligiosa. Ens referirem sempre a la persona humana que vol aprofundir en la seva dimensió interior i que es pregunta sobre el sentit de l’existència, sense donar-los mai respostes prefabricades. En aquest espai entren perfectament agnòstics, laics, cristians de ment oberta, ja siguin catòlics, ortodoxos i evangèlics, i encara jueus creients o no, és a dir, ens movem en l’ambient mental de la cultura europea i occidental oberta i dialogant.

Partim també del convenciment que solament des de la nostra identitat occidental, assumida i vertebrada, ens podem obrir de manera sana i enriquidora, sense eclecticismes desfiguradors, a les altres savieses molt valuoses, com poden ser el sufisme i les asiàtiques en les seves diverses cultures: hinduisme, taoisme, budisme en la seva varietat de formes i escoles.

Santa Cecília de Montserrat és propietat de l’Abadia benedictina de Santa Maria de Montserrat, a la qual pertany també el Museu de Montserrat. L’entitat Institut Art i Espiritualitat Sean Scully és aprovada per l’Abadia com un annex de les activitats culturals que promou el Museu de Montserrat, que en darrera instància es fa responsable de l’organització, la gestió i de la marxa de l’Institut.

L’afany que ens mou és contribuir de manera positiva amb els nostres mitjans i possibilitats a la consolidació d’un humanisme d’arrels profundes, que troba en l’art, la poesia i la música un mitjà d’expressió i de creixement de l’ésser humà envers la seva plenitud.

Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat

3 thoughts on “L’Institut

  1. Joan Ferrer 6 Mai, 2015 / 3:16 pm

    És una idea i un projecte magnífic. L’art sempre suposa una obertura a la trascendència i a sortir de nosaltres mateixos i veure aquest món amb uns altres ulls. És un espai que feia falta. Gràcies.

    M'agrada

  2. Jaume graells 30 Juny, 2015 / 11:38 am

    Moltes felicitats per l’ iniciativa. Un lloc necessari on retrobar-se amb un mateix i els demes, art i anima, dos conceptes indissolubles.

    M'agrada

Deixa un comentari