Rècord d’inscrits al 8è curs d’estiu del Museu

El Museu de Montserrat (MDM) va organitzar els dies 12 i 13 de juliol la vuitena edició del curs d’estiu, que aquest any va aplegar un centenar d’inscrits, una xifra rècord, mai assolida fins ara en aquesta cita anual. N’estem molt contents, i en volem donar les gràcies a tots els participants; també als ponents, que van oferir intervencions de gran qualitat i ens van permetre aprofundir en el tema d’enguany. El curs, que va tenir lloc a la Sala de la Façana del Monestir, el vam dedicar a l’espiritualitat i la transcendència en l’art abstracte, i va acabar amb una visita comentada a Santa Cecília de Montserrat, amb presència de l’artista Sean Scully.

Amador Vega, catedràtic d’estètica i teoria de les arts de la Universitat Pompeu Fabra, va obrir el seminari amb una presentació impecable sobre l’art de Mark Rothko, un dels genis de l’abstracció. El professor Vega va contribuir d’una manera determinant en el disseny del curs d’enguany, i també participarà en una conferència a Santa Cecília a l’octubre.

El va seguir el jesuïta alemany P. Friedhelm Mennekes, gran especialista en art contemporani, que va narrar en primera persona i amb coneixement de causa les intervencions a Sant Pere de Colònia que ell mateix va promoure amb artistes com Yamamoto, Kruger, Trockel i James Lee Byars. Mennekes, que ja ens havia visitat l’any anterior, és un gran defensor de l’acció artística en l’espai sagrat.

En la primera sessió de la tarda del divendres va intervenir Sandra Sanseverino, que va oferir la seva visió personal com a artista. La seva obra, basada en l’ús del color negre, està fortament influenciada per Pierre Soulages, del qual en va detallar els trets essencials. Sanseverino va dur obra pròpia per mostrar i compartir el seu procés creatiu amb els assistents.

La darrera sessió del divendres va ser a càrrec de Raquel Bouso, professora de filosofia de la Universitat Pompeu Fabra. Especialista en budisme i cultura i filosofia japonesa, Bouso ens va endinsar en l’espiritualitat del sorprenent treball de l’artista japonès Tatsuo Miyajima.

El dissabte 13 de juliol va reprendre el curs el P. Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat, amb una conferència molt documentada sobre Iconoclàstia i art abstracte, que va repassar des de les primeres representacions iconogràfiques del cristianisme fins a l’abstracció d’artistes cabdals del segle XX com Rothko, Kandinski, Mondrian, Malèvitx o Franz Marc.

La xerrada més vivencial la va protagonitzar Fr. Paul Anel, sacerdot francès establert a Brooklyn, que va reflexionar sobre la vessant més humana del treball solitari dels creadors a partir de les seves relacions d’amistat amb els artistes de Nova York, i sobre la recerca de Déu a través de l’obra plàstica.

Vam tenir la fortuna de gaudir de la presència de Sean Scully per cloure el curs. L’artista, artífex de la intervenció a Santa Cecília de Montserrat, va oferir la seva particular visió sobre el sentit del seu art i va acompanyar el grup d’inscrits fins a Santa Cecília a la tarda. Allà, juntament amb el P. Laplana, van desgranar com es va forjar aquest projecte emblemàtic per a Montserrat.

El Museu de Montserrat s’ha proposat aprofundir la dimensió espiritual de l’art, especialment a partir de l’any 2015, quan Scully va transfigurar l’interior de l’església romànica de Santa Cecília amb la seva creació abstracta. Fruit del contacte amb aquest artista va sorgir l’Institut Art i Espiritualitat que porta el seu nom. L’any 2016 el MDM ja va organitzar un curs d’estiu sobre art i espiritualitat, i enguany l’hem reprès indagant particularment en l’experiència profunda de l’abstracció. N’estem molt satisfets i esperem que tots els que vau venir ho hagueu gaudit!

Les ponències es podran veure íntegrament al nostre canal de Youtube en unes setmanes. Us mantindrem informats.

1 thoughts on “Rècord d’inscrits al 8è curs d’estiu del Museu

  1. matosas.a@coac.net 14 Agost, 2019 / 2:51 pm

    moltes gràcies. Espero poder veure les ponències per Youtube, ja que no vaig poder assistir al curs. Les espero amb impaciència. Enviat des del meu telèfon Huawei——– Missatge original ——–Assumpte: [Entrada nova] Rècord d’inscrits al 8è curs d’estiu del MuseuDe: “WordPress.com” <comment-reply@wordpress.com>Per a: matosas.a@coac.netCc:

    museudemontserrat posted: "El Museu de Montserrat (MDM) va organitzar els dies 12 i 13 de juliol la vuitena edició del curs d’estiu, que aquest any va aplegar un centenar d’inscrits, una xifra rècord, mai assolida fins ara en aquesta cita anual. N’estem molt contents, i en volem do"

    M'agrada

Deixa un comentari